מהי גלאוקומה?
למעשה, גלאוקומה אינה מחלה אחת, אלא קבוצה של מחלות עיניים. המשותף לכולן הוא נזק לעצב הראייה. בשלבים הראשונים, הנזק גורם לפגיעה בשדה הראיה ההיקפי והחולה אינו חש בפגיעה זו. אם לא מטפלים במחלה בזמן, נפגע שדה הראייה וראייתו של החולה יכולה להיפגע קשות עד לכדי עיוורון.
בדרך כלל התקדמות הנזק אטית מאוד ונמשכת שנים, אולם לפעמים הוא מתקדם במהירות, לפיכך יש חשיבות מכרעת לאבחון מוקדם של המחלה.
מהי שכיחות מחלת הגלאוקומה?
גלאוקומה היא גורם העיוורון השני בשכיחותו בעולם המערבי. לפי ההערכות, בעולם כולו יש כ 68 מיליון חולי גלאוקומה ("ברקית" בעברית). על פי נתוני קרן המחקר העולמית לגלאוקומה, כ 2% מהאוכלוסייה בגילאי 50-40 ו 8% מבני ה 50 ומעלה סובלים מלחץ תוך עיני מוגבר (לחץ גבוה בתוך העין), המהווה את גורם הסיכון העיקרי לגלאוקומה. דהיינו מדובר במחלה שכיחה מאד.
מדוע נקראת גלאוקומה "הגנב השקט של הראייה"
מחלת הגלאוקומה מכונה בציבור "הגנב השקט של הראייה", משום שבדרך כלל החולים אינם מרגישים כאב כלשהו, אינם מדווחים על קושי בראייה ואיכות חייהם אינה נפגעת, עד שהמחלה מגיעה לשלבים מתקדמים ונזקיה ניכרים. בשלבים אלה כבר נגרמת פגיעה קשה בתפקודי הראייה של החולים. רק 50% מחולי הגלאוקומה מודעים למחלתם.
לכן חשוב לאתר את המחצית השנייה של החולים ולספק להם טיפול בזמן, כדי למנוע נזק עתידי.
מהם גורמי הסיכון להופעת הגלאוקומה?
בני כל הגילים, המינים והגזעים עלולים ללקות בגלאוקומה. גורמי הסיכון השכיחים למחלה הם: גיל (50 שנה ומעלה), לחץ תוך עיני גבוה, סיפור משפחתי של גלאוקומה (בעיקר בקרב קרובים מדרגה ראשונה), קוצר ראייה, מחלות כלליות כמו יתר לחץ דם וסכרת, היסטוריה אישית של חבלה בעין ושימוש בסטרואידים (קורטיזון).
האם אבדן הראייה בגלאוקומה הפיך?
לצערנו אבדן ראייה ושדה ראייה בגלאוקומה אינו הפיך כיוון שעצב הראייה שהינו חלק ממערכת עצבים מרכזית (המח) ואינו יכול לשחזר את עצמו. זו הסיבה שיש צורך בבדיקות שגרתיות לאיתור מוקדם של המחלה על מנת למנוע את הנזק מבעוד מועד.
איך מטפלים בגלאוקומה?
לרב הטיפול הראשוני בגלאוקומה הוא על ידי טיפות עיניים מסוג אחד או מספר סוגים לפי חומרת הלחץ התוך עיני ולפי חומרת הנזק לעצב הראייה. בשלב שני ניתן לטפל בלייזר ואם למרות כל זאת הלחץ התוך עיני ממשיך להיות גבוה ממליצים על ניתוח להורדת הלחץ התוך עיני.