top of page

בברכה 
פרופ' סקעת 

קטרקט (ירוד בעברית) מהווה את הסיבה הנפוצה ביותר לירידה בראייה באוכלוסייה המבוגרת.

ניתוח להסרת הקטרקט הינו הניתוח השכיח ביותר כיום מבין ניתוחי העיניים בארץ ובעולם. 
להלן תשובות לשאלות נפוצות אודות ניתוח הקטרקט.

 

אשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה נוספת

מהו קטרקט

מהו קטרקט?

בתוך העין ישנה עדשה (בדומה לעדשה המצויה במצלמה). קטרקט (ירוד בעברית) הוא מצב שכיח בו מופיעה עכירות באותה העדשה. עכירות זו מאפיינת בעיקר את האוכלוסיה הבוגרת וגורמת הפרעה לראייה. הפרעה זו הולכת ומחמירה ככל שהעכירות משמעותית יותר (הדבר דומה להסתכלות דרך חלון מלוכלך, ובמצבים מתקדמים של קטרקט, כמו דרך ווילון). קטרקט יכול להתפתח בעין אחת או בשתי העיניים. לרוב, התפתחותו איטית. בחולי סוכרת ובמצבים רפואיים מסויימים מתאפיין לעיתים הקטרקט בהתפתחות מהירה יותר.

ראייה ללא קטרקט

ראייה ללא קטרקט

ראייה בנוכחות קטרקט

ראייה בנוכחות קטרקט

מהן הסיבות להופעת קטרקט?

הסיבה השכיחה ביותר לקטרקט קשורה לגיל, כחלק מתהליך ההתבגרות הטבעי של העין (הקטרקט אינו מחלה, אלא תהליך טבעי המתרחש בעדשה).
סיבות נוספות להתפתחות קטרקט כוללות: סכרת, עישון, חבלה לעין, קטרקט מולד, ניתוחי עיניים קודמים, חשיפה לקרינה ו/או לתרופות שניתנו בכדורים או בטיפות ישירות לעין, כגון סטרואידים.

מה חשים כאשר מתפתח קטרקט?

כאשר מתפתח קטרקט ניתן לחוש באחד או יותר מהסימפטומים הבאים : ירידה הדרגתית בראיה שאינה מלווה בכאבים, סינוור או רגישות לאור, דהייה של ראיית הצבעים או צבעים הנראים צהובים יותר, סינוור מאור שמש או מרכבים חולפים עד כדי קושי בעת הנהיגה, קושי בקריאה ללא שימוש בתאורה חזקה, פגיעה בראיית הלילה ועוד. לעיתים החלפת משקפיים לעיתים קרובות, או היעדר שיפור בראיה למרות החלפת משקפיים יכולה להעיד על הימצאות קטרקט.

כיצד מאבחנים קטרקט?

בדיקה מקיפה ע"י רופא העיניים יכולה לאבחן את קיומו של הקטרקט ואת חומרתו. בבדיקה זו ניתן לאבחן גם הימצאותם של בעיות אחרות שעלולות לסכן את הראיה, בנוסף לקטרקט, כגון מחלת הגלאוקומה, בעיות ברשתית וכדומה. מסיבה זו, הן בישראל והן בארה"ב מומלצת כיום בדיקת עיניים שגרתית מעל גיל 50 אחת לשנה, או בתדירות גבוהה יותר בהתאם להמלצת הרופא.

מתי יש לנתח את הקטרקט?

ההחלטה אם לעבור ניתוח או לא אינה תלויה בהכרח ב"בשלותו" של הקטרקט אלא תלויה בעיקר במטופל ובצורכי ראייתו תוך התייעצות עם הרופא המנתח. 
עליך לשאול עצמך: האם ראייתך מספיקה לשם ביצוע עבודתך? לנהיגה בטוחה? האם אתה קורא וצופה בטלוויזיה בנוחות? בהתבסס על התשובות לשאלות הנ"ל המטופל ורופא העיניים יקבעו את הצורך בניתוח.

מהו ניתוח הקטרקט?

ניתוח הקטרקט הינו ניתוח שכיח ביותר, אינו מצריך אשפוז, מבוצע בדר"כ בהרדמה מקומית בלבד, בעל אחוזי הצלחה גבוהים (מעל 95% לשיפור בחדות הראיה ובאיכות הראיה) ומאפשר לאחריו חזרה מהירה ונוחה לשיגרה.

במהלך הניתוח מוציא המנתח את חומר העדשה העכור ומשתיל עדשה תוך עינית מלאכותית המחליפה את תפקידה האופטי של העדשה שהוצאה.
הגישה הניתוחית המודרנית השכיחה ביותר כיום בעולם להוצאת הקטרקט נקראת שיטת הפאקואמולסיפיקציה. בשיטה זו מבוצע חתך זעיר , הקטן מ 2.5 מ"מ, דרכו מוצאת העדשה העכורה ומושתלת עדשה תוך עינית מתקפלת הנפרשת בתוך העין. על פי רוב אין צורך לתפור את פתח הניתוח. 
הכח האופטי של העדשה המושתלת וסוג העדשה נקבעים על פי מדידות המבוצעים לפני הניתוח ובהתחשב בגורמים קליניים נוספים (כגון נתוני העין השניה וכיו"ב..). 

 

מהו ניתוח הקטרקט בלייזר?

קיימות כיום שתי שיטות לביצוע ניתוח קטרקט: הראשונה, הקלאסית והותיקה, כוללת ביצוע כל שלבי הניתוח באופן ידני. השניה, ניתוח הקטרקט בלייזר, בה מבוצעות השלבים של יצירת הפתחים בקרנית, פתיחת הפתח בקופסית העדשה ופירוק העדשה העכורה באמצעות מכשיר לייזר מתקדם, על פי נתונים מדוייקים,הנקבעים באופן ממוחשב לכל מטופל.
אף כי בשתי השיטות מושג שיפור ניכר בראייה, הניסיון שנצבר בישראל ובעולם מעיד על מספר יתרונות של ניתוח הלייזר.
הלייזר משפר 4 שלבים חשובים במהלך ניתוח קטרקט בלייזר:


•    יצירת פתחי הקרנית – קיימת אפשרות ליצירת פתחי כניסה מדוייקים בקרנית באמצעות הלייזר. 


•    יצירת חתך בקופסית העדשה - יצירת פתח עגול, מרכזי ומדויק בקופסית העדשה בעין. בניתוח הקלאסי החתך מתבצע ידנית על ידי המנתח. בניתוח לייזר החתך מתבצע באמצעות קרן לייזר מדויקת וממוחשבת המונחית על פי התכנון של המנתח ומאפשרת דיוק של 0.1 מילימטר הן בקוטר והן במיקום החתך.


•    הסרת העדשה העכורה - בניתוח הקלאסי ממוסס המנתח את העדשה העכורה באמצעות מכשיר הקרוי פאקו (פאקואמולסיפיקציה) היוצר ויברציות על קוליות (אולטרה סאונד). בניתוח לייזר מבצעת קרן הלייזר הכנה לשלב הזה באמצעות חלוקת העדשה העכורה לחלקים קטנים הזמינים לפעולת גלי הקול, כך שדרושה פחות אנרגיה להסרת הקטרקט. פעולה זו אף מקטינה את הסיכון להתפתחות בצקת בקרנית.


•    מיקום העדשה - לאחר הסרת העדשה העכורה, מושתלת עדשה מלאכותית חדשה וצלולה אל קופסית העדשה. שלב זה מתבצע באופן זהה בניתוח הקטרקט הקלאסי ובניתוח הקטרקט בלייזר, אך רמת הדיוק של ניתוח לייזר מאפשרת יצירת תנאים אופטימאליים יותר לקראת השתלת עדשת פרימיום. מיקום מדויק יותר בהשתלת העדשה התוך עינית, הינו בעל חשיבות מכרעת בעדשות מתקדמות כגון עדשות טוריות מתקנות צילינדר.


בנוסף ניתוח הקטרקט בלייזר מפחית את הסבירות להופעת סימני קטרקט לאחר הניתוח הידועים בשם "קטרקט משני".

כיום, ניתוחי הקטרקט בלייזר אינם נכללים בסל הבריאות ולכן לצערנו מחיריהם גבוהים בהשוואה לניתוחי הקטרקט רגילים. יחד עם זאת, רוב המבוטחים בביטוחי הבריאות הפרטיים נהנים ממימון הוצאות הניתוח באופן מלא או חלקי. צוות המרפאה ישמח לעמוד לשירותכם גם בנושא זה.

מהן 'עדשות מתקדמות' (פרימיום) המושתלות בניתוח קטרקט?

במסגרת ניתוח הקטרקט ניתן להשתיל עדשות שגודלן והמספר (דיאופטר) שלהן מותאמים לעיני המנותח.

התאמת העדשה נעשית לפי צרכי המנותח בהתאם לבעיה, לאורח חייו ולעיסוקו. לאיש מחשבים, למשל, ניתן להתאים עדשה שתקנה לו ראייה מיטבית לטווח הביניים ולמטופלים הסובלים גם מבעיה של אסטיגמציה (צילינדר) ניתן להשתיל עדשה טורית המאפשרת תיקון הצילינדר . עדשה כזו תקנה ראייה משופרת למרחק עם תלות מופחתת (או לעיתים אף ללא תלות בכלל) במשקפיים.

אתם מוזמנים להתייעץ עימי באשר לעדשה היכולה להתאים לכם באופן מיטבי.

עדשות פרימיום
bottom of page