top of page

מהו לייזר SLT?

לייזר ה SLT (קיצור של selective laser trabeculoplasty ) הינו לייזר חדש יחסית (בשימוש מזה יותר מעשור בארה"ב) המאפשר הורדת לחץ תוך עיני באמצעות טיפול חד פעמי הנמשך מספר דקות ואינו כואב. 
הטיפול בלייזר יכול להוות קו טיפול ראשון בגלאוקומה, או להתבצע בנוסף לטיפול קיים בטיפות עיניים. הטיפול מתמקד באזור זווית הניקוז של העין ומטרתו לאפשר ניקוז מוגבר של נוזל דרך זווית הניקוז של העין וכתוצאה מכך להביא לירידה בלחץ התוך עיני. יש לציין כי הטיפול אינו מביא בהכרח לירידה של הלחץ התוך עיני בכל המקרים וגם במקרים בהם הטיפול עובד, היעילות עלולה לרדת עם הזמן (בד״כ לאחר מספר חודשים/שנים) ולכן חשוב להישאר במעקב תקופתי גם לאחר הטיפול. האפקט המלא של הטיפול צפוי להופיע לאחר כ- 6 שבועות.
היתרונות של טיפול ב- SLT (הקרוי בפי העם גם ״לייזר קר״) על פני הטיפול המיושן יותר מסוג ALT (״לייזר חם״) הינם העובדה שניתן לחזור על הטיפול מספר פעמים בשימוש ב- SLT וכמו כן טיפול בלייזר מסוג זה אינו גורם לחימום של רקמת העין ולכן נחשב באופן יחסי בטוח לשימוש.
הלייזר מבוצע באופן אמבולטורי (אינו מצריך אשפוז), ונמשך מספר דקות בודדות. ייתכן טשטוש ראיה קל בעין בה בוצע הלייזר ביממה שלאחר ביצוע ההליך. לאחר הפרוצדורה אין כל מגבלות מבחינה תפקודית ואין מניעה לחזור לפעילות שגרתית מלאה עוד באותו היום.ביום הטיפול עצמו יש להמשיך את הזלפת הטיפות להורדת לחץ תוך-עיני כרגיל, כמו גם כל טיפול תרופתי אחר, כולל אספירין.

שאלות נפוצות אודות ה-SLT

מי מועמד לטיפול ב SLT ?
מטופל עם גלאוקומה או לחץ תוך עיני מוגבר הזקוק להורדה של הלחץ התוך עיני. כדי לבצע את הטיפול, זווית הניקוז של העין צריכה להיות פתוחה (מבנה הזווית מוערך במהלך בדיקת עיניים שגרתית).


איך הטיפול עובד?
הלייזר מכוון לאזור זווית הניקוז של העין וגורם להגברה של פינוי הנוזל מהעין ועל ידי כך להורדה של הלחץ התוך עיני. הטיפול עצמו נמשך מספר דקות והאפקט המלא צפוי להופיע לאחר 6 שבועות.


מהם הסיכונים?
אחד היתרונות המשמעותיים של הטיפול ב- SLT הוא פרופיל הבטיחות הגבוה שלו, אפילו בהשוואה לטיפול בטיפות עיניים. תגובה דלקתית קלה תיתכן לאחר הטיפול ובדרך כלל היא אינה דורשת טיפול  (לעיתים יומלץ על טיפול בטיפות). 


עד כמה הטיפול יעיל?
הטיפול צפוי להוריד את הלחץ התוך עיני בכ- 20%-30%. הורדה זו הלחץ התוך עיני שקולה למתן של טיפות ״חזקות״ להורדת לחץ (אנלוגים לפרוסטגלנדינים כמו קסלטן, גלאוטן, טרבטן, לומיגן). היעילות עלולה להיות מעט מופחתת במטופלים שכבר מקבלים טיפול תרופתי להורדת לחץ תוך עיני.


למשך כמה זמן הטיפול יעיל?
הטיפול יעיל למשך תקופה של מספר חודשים עד שנה ולעיתים נדירות מעבר לכך. 


מה קורה אם וכאשר הטיפול מספיק לעבוד?
אם הטיפול יעיל בשלב ההתחלתי אך לאחר מספר חודשים/שנים השפעת הטיפול פוחתת, ניתן לחזור על הטיפול שוב, אך הטיפול השני צפוי להיות פחות יעיל מהטיפול הראשוני. אם הטיפול לא עבד בניסיון הראשון (בכ-30% מהמקרים), קרוב לודאי שאין טעם לחזור על הטיפול. בשני המקרים ניתן להשתמש בטיפולים אחרים (כמו טיפות) להורדה נוספת של הלחץ התוך עיני.


האם אזדקק להמשיך להשתמש בטיפות עיניים?
בחלק מהמקרים ניתן להביא לירידה בלחץ התוך עיני על ידי שימוש בלייזר בלבד, אך במקרים אחרים יש צורך להמשיך ולהשתמש בטיפות להורדת לחץ. חשוב לזכור שהטיפול בלייזר אינו מרפא גלאוקומה אלא רק צפוי להביא לירידה בלחץ התוך עיני ולכן חשוב להישאר במעקב גם לאחר הטיפול.

מהו לייזר אירידוטומיה LI?

בעין מצויה מערכת פנימית של "תעלות ניקוז" (מבנה הקרוי בשפה המקצועית "זוית") הנועדה לניקוז הנוזל התוך עיני מהעין אל מחוצה לה. לעיתים מערכת זו צרה. הליך הלייזר (לייזר אירידוטומיה) משמש ל"הרחבת" מערכת זו. הלייזר משמש הן כטיפול מונע, והן כטיפול בחולי גלאוקומה הנמצאים בסיכון להתקף חריף של סגירת הזווית. קיימים מספר קריטריונים המשמשים את רופאי העיניים כדי לקבוע אם המטופל הוא בעל סיכון גבוה מספיק כדי להצדיק הליך מניעתי זה, אך אין דרך לחזות אם אדם שלא טופל אכן יגיע למצב אקוטי או לא.

כאשר זוית צרה אינה מטופלת בלייזר אירידוטומיה קיים סיכוי קטן (1-2% בשנה) להתקף חריף של סגירת הזוית, הגורם לכאב עז ועלול לגרום לנזק בלתי הפיך לראייה ולעצב הראיה. בנוסף, זווית צרה עלולה להיסגר באופן הדרגתי ולגרום להצטלקות מערכת הניקוז, במצב זה לרוב אין כאב, והלחץ התוך עיני עולה ללא ידיעת החולה ועלול לגרום גם הוא לפגיעה בראייה.

בביצוע אירידוטומיה בלייזר משתמש פרופ' סקעת בקרן אור ממוקדת מאוד כדי ליצור פתח מיזערי בשפת הקשתית. פתח זה מאפשר זרימה טובה יותר של הנוזל התוך עיני, ומונע לרוב הצטברות פתאומית של הנוזל התוך עיני ועליית לחץ בעין.

bottom of page